Kennisbank

Kosten Koper bij een Spaanse woning

Bij het aankopen van een Spaanse woning worden er eenmalige kosten gemaakt. Om jou te helpen met de oriëntatie op het aankoopproces, zetten we hier de kosten op een rij. Een indicatie van de kosten koper is 8-10% van de aankoopsom. Deze kosten worden niet meegefinancierd bij een hypotheekaanvraag! Deze kosten dien je uit eigen vermogen te betalen.

Overdrachtsbelasting

Een groot deel van deze kosten koper beslaat de overdrachtsbelasting, deze ligt namelijk tussen de 8 en 10% in Spanje. Dit percentage is afhankelijk van de regio waar de woning wordt aangekocht. Het exacte percentage van jouw regio kan je opvragen bij de makelaar of advocaat. In de situatie van het aankopen van een nieuwbouwwoning, spreken we niet over overdrachtsbelasting maar over BTW (IVA 10%).

Overige kosten koper

De overige kosten koper bestaan onder andere uit notariskosten en de inschrijving in het kadaster. Voor het opstellen van juridische documenten en overige services dien je notariskosten te betalen. De woning dien je daarnaast in te schrijven in het kadaster, oftewel in het ‘Registro de la Propiedad’. Deze kosten zijn afhankelijk van de aankoopsom en de regio waar je de woning koopt.

Vrijwillige aanvullende kosten zijn niet inclusief deze kosten koper (8-10%). Wil je bijvoorbeeld een advocaat in de arm nemen? Of wens je een makelaar in te schakelen ter ondersteuning van jouw huizenjacht? Deze kosten zitten niet in de kosten koper inbegrepen. Deze dien je dus boven deze 8-10% op te tellen!

Kosten van een Spaanse hypotheek

Indien je een hypotheek afsluit bij de aankoop van jouw woning, dan komen hier ook éénmalige kosten bij kijken. Dit zijn de afsluitkosten bij de bank en de taxatiekosten. De afsluitkosten voor een hypotheek bij een Spaanse bank bedragen gemiddeld 1,5% van de hypotheeksom. Via Spaanse Hypotheek betaal je maar 1% bankkosten, vraag hier jouw gratis hypotheekofferte aan. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek is een taxatie laten uitvoeren verplicht! Daarnaast raden wij een taxatie ten alle tijde aan, om op de hoogte te komen van de actuele waarde van de woning. Dit geeft je niet alleen een duidelijk inzicht in de financieringsmogelijkheden, maar dit geeft je ook een sterke onderhandelingspositie voor het bepalen van de aankoopprijs.

Er zijn gelukkig goede ontwikkelingen in Spanje wat betreft de financiering van jouw woning. De hypotheekverstrekkende bank neemt namelijk sinds kort ook enkele kosten voor zijn rekening, wat eerst voor rekening van de klant was. De hypotheekbelasting, registratie van de hypotheek en kosten voor de notaris voor de hypotheekakte betaalt tegenwoordig de Spaanse bank.

adminKosten Koper bij een Spaanse woning