Cedula de la Habitabilidad

Rob en Linda hebben inmiddels het voorlopig koopcontract getekend en de gebruikelijke 10% aanbetaling overgemaakt. Hun hypotheekaanvraag is goedgekeurd op basis van hun financiele situatie. ‘Alles loopt op rolletjes’ zegt Linda enthousiast! Vandaag ontvangen ze het taxatierapport en dat moet de laatste stap zijn naar het passeren. Juan van hun bank belt ze bezorgd op: ‘Er is iets aan het licht gekomen tijdens de taxatie, de woning heeft geen Cedula’. Rob en Linda kijken elkaar vragend aan. ‘Maar wat is dan een Cedula?’ vraagt Linda.

Rob & Linda

Een belangrijk document voor het aankopen van de woning is een Cedula, oftewel de woonvergunning. Dit document wordt verstrekt zodra de woning vanuit juridisch oogpunt ‘bewoonbaar’ blijkt. Alleen met een Cedula mag je hier legaal wonen en kan je ook allerlei zaken regelen. Zonder Cedula is het bijvoorbeeld niet mogelijk om aansluiting van water of elektriciteit te regelen. Maar het grootste probleem voor Rob en Linda: ze kunnen zonder Cedula absoluut geen hypotheek krijgen bij een Spaanse bank.

Rob en Linda zitten in een vervelende situatie. Ze waren helemaal klaar om te gaan passeren: de aanbetaling van 10% is gedaan en de hypotheek is goedgekeurd. Echter nu blijkt uit het taxatierapport dat er geen woonvergunning (Cedula) aanwezig is van deze woning. Op deze manier kunnen ze geen hypotheek krijgen bij de Spaanse bank.

Het advies blijft dan ook: controleer de aan te kopen woning grondig. Een advocaat kan hier van enorme toegevoegde waarde zijn. Deze kan namelijk in de beginfase al dit soort zaken controleren. Een investering in de service van een advocaat kan jou hierdoor enorm terugbetalen. Stel je voor dat je zonder de woning zonder hypotheek aankoopt en zonder advocaat, dan was je misschien niet bewust geweest van de woning zonder Cedula. Op dat moment koop je een kat in de zak, aangezien je hiermee later in de problemen kan komen.