Do’s & Don’ts

In dit deel van les 3 nemen we je mee in een aantal situaties. Hierbij geven we voorbeelden hoe je wel of niet moet handelen. Komt er bij jou iets bekends voor?

Situatie 1

Tijdens een verjaardag van jouw beste vriend bespreek je jou wilde plannen voor het aankopen van een Spaanse woning. Iedereen is razend enthousiast maar zien toch ook veel beren op de weg. Zijn er juist niet veel problemen? Kopen er niet veel mensen een kat in de zak?

Don’ts

Je begint je toch een beetje zorgen te maken en doet nader onderzoek op het internet. ‘Valkuilen bij een Spaanse woning’ type je in op Google. Allerlei artikelen vliegen je om de oren over alle problemen die kunnen ontstaan. Zuchtend klap je de laptop dicht. De moed is je zo in de schoenen gezakt dat je besluit geen investering meer te doen.

Do’s

Laat je niets wijsmaken! Je kent de uitspraak vast wel. Een goede voorbereiding, is het halve werk! Er genieten genoeg Nederlanders van hun Spaanse woning, echter is een voorbereiding van groot belang. Laat je goed voorlichten door meerdere partijen, laat een taxatie van een woning op tijd uitvoeren en maak geen overhaaste beslissingen. Met een goede voorbereiding koop jij zorgeloos een woning in Spanje!

Situatie 2

Je bent natuurlijk enorm enthousiast, je gaat een woning aankopen in het zonnige Spanje! Bij een huizenjacht springt er één woning helemaal bovenuit. Een lekker zwembad in de tuin, rust, prachtig uitzicht vanaf het balkon en ook nog eens op 10 minuten loopafstand van het strand. Fantastisch toch?

Don’ts

Laten we meteen het reserveringscontract tekenen! Wat betreft documenten, dat zal toch allemaal wel goed zitten? De makelaar raadt ons uiteindelijk ook aan om zo snel mogelijk het reserveringscontract te tekenen. Straks is de woning aan iemand anders verkocht! Een aanbetaling van € 3.000,- is toch niet veel?

Do’s

Een heerlijk zwembad in de tuin, rust en prachtig uitzicht van het balkon. Het klinkt bijna te goed om waar te zijn. Misschien is dit ook wel het geval? Wees niet verblind door de Spaanse zonnestralen en blijf ten alle tijde alert! De ervaring leert dat in Spanje er 9 van de 10 keer iets mis is met de aangekochte woning. Denk hieraan dat de woning niet goed geregistreerd is (Nota Simple) of er niet de juiste vergunningen zijn (Cedula). Op deze manier kan je een kat in de zak kopen. Zonder goede registraties of vergunningen is het namelijk niet mogelijk een verbouwing te doen bij de woning of een financiering aan te vragen bij een Spaanse bank. Maar denk ook aan simpele zaken als het verkrijgen van water, elektriciteit en licht. Dit kan niet zonder de juiste documenten en dus is het heel belangrijk om de woning eerst goed te laten onderzoeken, alvorens je een contract ondertekent! Een advocaat of/en een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. Het moet dus niet betekenen dat als er iets mis is met de woning, dat het een slechte aankoop is. Als je maar op tijd op de hoogte bent van het probleem om het voor de aankoop op te lossen!

Situatie 3

Jullie willen een huis gaan kopen in Spanje. Jullie hebben afgelopen tien jaar elke maand een deel van het salaris op zij gezet. Soms was het wel eens lastig om te sparen, je kan niet alle leuke dingen meer uitgebreid doen, maar dit is hopelijk de moeite waard! Na 10 jaar sparen is het zover: jullie hebben € 100.000,- bij elkaar gespaard en gaan de woning in Spanje kopen!

Don’ts

Jullie hebben al snel enkele woningen op het oog van rond de € 100.000,-. Na goede overwegingen hebben jullie er één woning uitgekozen, deze heeft zelfs een zwembad in de tuin! Er wordt jullie verteld dat er veel bezichtigingen zijn in deze periode, dus bij interesse is het advies om snel te schakelen. Zonder verdere informatie te vergaren, tekenen jullie het reserveringscontract. De overige kosten koper zullen toch wel meevallen in Spanje?

Do’s

Jullie hebben een bedrag van € 100.000,- bij elkaar. Jullie gaan nu op onderzoek wat voor soort woning je hiermee kunnen aankopen. Je komt op het internet al snel tegen dat de kosten koper in Spanje minimaal 10% is van de aankoopsom. Een groot deel hiervan beslaat de overdrachtsbelasting. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de regio waar je de woning koopt. Met deze achtergrondinformatie gaan jullie op zoek naar een woning van € 80.000,-. Op deze manier hebben jullie genoeg eigen vermogen om ook de kosten koper te voldoen.