Nota Simple

Het gaat nu eindelijk beginnen, het waarmaken van onze droom!’ zegt Linda als ze haar koffers weer naar binnen rijdt in haar huisje in Rotterdam. Na een heerlijke vakantie in Marbella zijn ze nu klaar om de volgende stappen in het aankoopproces te nemen. Thuis gaan ze nu de documenten verzamelen voor hun hypotheekaanvraag bij een Spaanse bank. Hierbij wordt ook om de Nota Simple gevraagd van de woning. Rob trekt zijn wenkbrauwen op en zegt: ‘Een Nota Simple wat is dat eigenlijk?’

Rob & Linda

Een goede vraag van Rob! Een Nota Simple is namelijk van groot belang bij de aankoop van de Spaanse woning. Dit document is een uittreksel van de eigendomsakte volgens het Registro de la Propiedad, ook wel bekend als het Spaanse eigendomsregister/kadaster. De eigenaar dient namelijk zijn Spaans onroerend goed in dit kadaster op zijn naam te registreren. Een uittreksel van een Nota Simple is 90 dagen geldig.

Welke vragen worden er beantwoord in een Nota Simple

  • Is de verkoper ook de rechtmatige eigenaar van de woning?
  • Zijn er nog oude schulden op de woning?
  • Hoeveel vierkante meters heeft het stuk grond van de woning?
  • Zijn de belastingen betaald in het verleden?
  • Wat zijn de grenzen en het gebruik van de grond?

De verkopende partij is meestal in het bezit van de Nota Simple en anders kan je deze via de makelaar of advocaat opvragen. Het moet een recente Nota Simple zijn om de actuele gegevens te controleren. Bij het passeren controleert de notaris altijd een recent uittreksel nogmaals. Dit om te zien of er op het laatste moment geen belangrijke zaken zijn gewijzigd.

Een voorbeeld van een Nota Simple hoe deze eruit ziet

Opvragen Nota Simple
1. Ga naar www.registradores.org
2. Ga naar Registro Online
3. Klik hier op ‘Nota Simple de una finca’
4. Klik hier op ‘No soy usuario abonado y dispongo de tarjeta’.
5. Klik op ‘Buscar por otros datos’
6. Vul hier het adres in van de woning. Druk hierna op ‘Buscar’, zoeken.
7. Hier vragen ze gegevens over jou op, waarom wil je deze Nota Simple opvragen? Klik hier op ‘Nombre Propio’ en kies een reden waarom je het opvraagt. Waarschijnlijk ‘Investigación para contratación o ‘interposición de acciones’. Zoals je bij informatie kan lezen klik je dit aan wanneer je interesse hebt om de woning aan te kopen. Klik ten slotte aan of je de Nota Simple wil laten vertalen in het Engels. Dit kost 30 euro, maar dan heb je wel zelf inzage.
8. Identificación: klik hier op ‘no’. Je bent namelijk geen bedrijf of een professional die deze gegevens opvraagt. Hier worden verder jouw persoonlijke gegevens opgevraagd.
9. Betaal het bedrag voor de Nota Simple.
10. Binnen 24-48 uur ontvang je de Nota Simple in jouw mailbox.