Stap 1: Onderzoek jouw mogelijkheden

Doe op tijd onderzoek naar jouw financieringsmogelijkheden! Niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor een Spaanse hypotheek. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat bij de aankoop van jouw Spaanse woning. Zie hieronder waar je onder andere rekening mee moet houden wat de voorwaarde zijn van de Spaanse bank. Kom jij in aanmerking voor een hypotheek?

Acceptatievoorwaarden

Er dient altijd een vast maandelijks inkomen uit arbeid aantoonbaar te zijn. De bank moet kunnen zien dat je voor een langere periode maandelijks een vast salaris ontvangt. Dit geeft zekerheid voor de Spaanse bank. In loondienst dien je drie recente loonstroken aan te leveren vanuit een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Als zelfstandig ondernemer dien je de jaarrekeningen van de afgelopen twee jaar te overleggen.

Inkomensinspanning

Er mag maximaal 35% van het netto (gezamenlijke) inkomen uitgaan naar bruto woon- en/of kredietlasten. Er wordt hier gekeken naar het land waar je woonachtig bent én Spanje. Overschrijd je deze 35%, dan kom je niet in aanmerking voor een hypotheek.

Bereken hier jouw hypotheekruimte.

De Spaanse banken rekenen hier met netto inkomen en bruto woonlasten. De reden hiervoor is omdat de Spaanse banken geen grip hebben op het belastingstelsel in Nederland. Denk hier bijvoorbeeld aan een afschaffing van de renteaftrek. De Spaanse banken zullen daarom nooit jouw renteaftrek meenemen in de beoordeling van een Spaanse hypotheek.

DTI (Debt to Income)

(Jouw (hypotheek)schuld in Nederland + nieuwe hypotheekschuld in Spanje)  / Jouw inkomen = niet hoger dan 5!

Deze berekening wordt gemaakt door Spaanse banken en mag niet hoger uitkomen dan 5.

Eigen vermogen

De maximale financiering in Spanje is 70% van de laagste waarde van de woning. Dit betekent dat je 30% uit eigen vermogen moet betalen. Hierbij komen ook nog eens kosten koper kijken, een indicatie hiervan is 10% van de aankoopsom. Je dient dus 40% uit eigen vermogen te betalen bij het passeren van de woning.