Stap 4a. De onderhandelingen

Rob en Linda hebben stiekem wat bezichtigingen gepland tijdens hun vliegreis naar Marbella. Na een paar dagen op huizenjacht zijn ze verliefd geworden op een appartement aan zee! Linda vraagt zich af hoe het proces nu verder gaat. ‘Moeten we echt de koopprijs betalen of mogen we ook onderbieden in Spanje?’ vraagt ze aan Rob. Hij trekt zijn schouders op: ‘Geen idee hoe het er hier in Spanje aan toe gaat’.

Rob & Linda

Een huis aankopen in Spanje, het is even zoeken hoe en wat. Het is gebruikelijk om een lager bod uit te brengen dan de vraagprijs. De ervaring leert dat de uiteindelijke aankoopprijs niet meer dan 10% afwijkt van de vraagprijs. Uiteraard zijn hierbij uitzonderingen.

Je kan jezelf bij een bezichtiging meerdere zaken afvragen. Is het bijvoorbeeld een populaire woning? Staat de woning al lang te koop? Mochten er niet veel mensen komen bezichtigen, dat geeft aan dat de woning niet enorm populair is. Dat geeft jou de kans om een lager bod uit te brengen. Misschien is de verkoper wel ongeduldig na één jaar vol bezichtigingen en accepteert hij jouw bod!

Het accepteren van een laag bod door de verkopers kan ook iets anders betekenen. Denk hierbij aan (onzichtbare) gebreken aan de woning of onjuiste registraties in het Spaanse kadaster. In Nederland zijn er vaak geen problemen over registraties of vergunningen, in Spanje is dit helaas helemaal anders.