Stap 4b. Waar moet je op letten bij de woning?

Voordat je enige commitment geeft aan de woning (tekenen contracten), is het verstandig om de woning op verschillende zaken te controleren.

 1. Nota Simple
  Dit is een belangrijk document voor het aankopen van een Spaanse woning. Hier zie je namelijk belangrijke zaken als wie de eigenaar is, informatie over de woning en of er mogelijk nog schulden aanwezig zijn. De makelaar of jouw advocaat kan een Nota Simple opvragen. In les 4 gaan we hier verder op in.
 2. Verkopende partij
  In een Nota Simple kan je lezen wie de rechtmatige verkopende partij is. Het is wel eens voorgekomen dat een eigenaar de woning op korte termijn twee keer had verkocht. Als een recente Nota Simple niet wordt ingezien, dan kunnen dit soort problemen dus ontstaan!
 3. Cedula de Habitabilidad
  De woonvergunning voor een Spaanse woning. Van groot belang, want zonder Cedula (en trouwens ook zonder Nota Simple) kan je geen woning financieren en eigenlijk ook niet bewonen in Spanje. De reden hiervoor is dat je voor veel zaken een Cedula nodig hebt. Denk alleen maar al aan het aanvragen van water en elektriciteit voor de woning.
 4. Schulden
  Het is belangrijk om te controleren of er geen schulden meer zijn op de woning die je gaat aankopen. Denk maar aan een hypotheek die nog op de woning staat van de voorgaande eigenaar. Mocht je hier niet naar kijken, dan is het mogelijk dat je de woning mét schuld aankoopt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!
 5. Aankoopprijs
  Laat je niet verblinden door de prachtige zonnestralen over het zwembad in je potentiële nieuwe woning. Probeer realistisch te zijn als je over de aankoopprijs aan het onderhandelen bent. Is dit huis de aankoopsom waard? Zou de taxatiewaarde overeenkomen met de aankoopsom? Dit is onder andere van belang voor een financiering. De bank geeft namelijk een hypotheek over de laagste waarde van de woning. Stel dat de taxatie lager uitvalt, dan is ook jouw financiering lager. Laat je hierin goed adviseren!