Stap 5. Organisatie en taxatie

Na het tekenen van het reserveringscontract heb je tijd om alles in orde te maken. Denk hier aan het opstellen van het voorlopig koopcontract, het kopen van je vliegtickets naar Spanje voor het passeren of de financiering van de woning bij een Spaanse bank.  Zorg hier dat je goede communicatie hebt tussen alle partijen, zodat er duidelijke afspraken worden gemaakt.

Contrato de Arras

Dit document onderteken je (na een eventueel reserveringscontract) om jouw serieuze interesse vast te leggen. Een ARRAS-contract staat ook wel bekend als het voorlopig koopcontract. Vaak wil de verkopende partij dat er op dit moment 10% van de koopsom wordt voldaan.

Taxatie

Voordat je eigenaar wordt van een Spaanse woning is het advies om een taxatie uit te voeren. Je kan ervoor kiezen om dit in een vroeg stadium te doen. Met kennis van de actuele waarde van de woning heb je een sterkere positie tijdens het onderhandelen over de aankoopprijs.

Mocht je voor deze aankoop een financiering bij de Spaanse bank nodig hebben, dan is een taxatie verplicht. Een Spaanse bank geeft geen financiering zonder kennis te hebben van de taxatiewaarde van de woning. Hoe dit allemaal wordt geregeld bij een Spaanse bank, vertellen we je in les 5!