Stap 5: Passeren

Nu is het tijd om voor de laatste stap: passeren van de Spaanse woning! Dit is echter niet van één op de andere dag in orde gemaakt.

  1. Het hypotheekdossier zal eerst langs de ‘gestoria’ afdeling moeten van de bank. Hier maken ze alle stukken voor de hypotheek klaar om het door te sturen naar de notaris. De bank vraagt hierbij allerlei informatie op als de etiquettas fiscales (inschrijving van jouw NIE nummer in het kadaster) tot de NIE nummers van de verkopers.
  2. Het hypotheekdossier moet minstens 10 dagen voor het passeren bij de notaris aanwezig zijn. Dit is onderdeel van de hypotheekwet die sinds 2019 gewijzigd is.
  3. Het bedrag wat jij uit eigen vermogen moet betalen dien je over te maken naar jouw Spaanse bankrekening. Mocht je een deskundige in de arm hebben genomen, kan het ook zijn dat je het geld naar de advocaat bijvoorbeeld moet overmaken. Je kan de volgende som als voorbeeld zien wat je moet overmaken naar jouw bankrekening:
    Aankoopsom – hypotheeksom + kosten koper (10%) – eventuele aanbetaling.
    Dit bedrag moet minimaal 5 werkdagen voor passeren op de Spaanse bankrekening staan.
  4. Je dient sinds de nieuwe hypotheekwet twee keer langs de notaris te gaan, dit is niet mogelijk op dezelfde dag! De keuze van notaris wordt altijd in overleg gedaan met de (ver)kopers, de makelaar, de advocaat en de bank. De eerste afspraak zal de notaris jou uitleggen waar je de volgende afspraak voor gaat tekenen. Hij geeft een toelichting over de akte van de woning en eventuele hypotheek. De tweede afspraak is het daadwerkelijk passeren van de woning en eventuele hypotheek.

Houd er rekening mee dat er altijd zaken nog last-minute geregeld moeten worden. Het is en blijft Spanje! Na het passeren kan de champagne koud gezet worden en kan je gaan genieten van je droomhuis in Spanje. Felicidades!