Taxatierapport

Om zekerheid te krijgen over de woning laat je een taxatie uitvoeren. In dit rapport lees je belangrijke informatie zoals de actuele waarde van de woning. Deze waarde is van groot belang omdat het jou een sterkere onderhandelingspositie geeft over de aankoopprijs. Tevens ben je na de bekendmaking van de actuele waarde op de hoogte van wat je maximaal kan lenen bij een Spaanse bank. Hierover hebben we het later in les 5.

Houd echter wel rekening met het volgende

  • Het is belangrijk om een onafhankelijke erkende taxateur in te schakelen.
  • Het taxatierapport moet op jouw naam komen te staan.
  • Als je een hypotheek gaat aanvragen, moet de hypotheekverstrekkende bank de taxateur accepteren.
  • Een taxatierapport is 6 maanden geldig

Problemen die zijn ontstaan bij een taxatierapport

Veel vierkante meters van de woning zijn illegaal geregistreerd. In het taxatierapport worden enkel de legale vierkante meters getaxeerd. Mijn woning is nu getaxeerd op 20 vierkante meter (de garage) en mijn taxatiewaarde valt nu veel lager uit dan de aankoopsom.

Bart

Mijn taxatiewaarde is lager uitgevallen dan de aankoopsom. De verkopende partij heeft behoorlijk meer gevraagd dan dat de woning waard is. Helaas krijg ik nu niet de gewenste financiering, want deze wordt gebaseerd op de laagste waarde van de woning. Het eigen vermogen wat nu nodig is om bij te leggen, heb ik niet. De koop gaat helaas niet door.

Lotte