Tip 10

Regel jouw NIE-nummer op tijd!

Om een vertraging in het proces te voorkomen is het belangrijk om jouw NIE nummer op tijd te regelen.

Een NIE nummer (persoonlijk identificatienummer in Spanje) dien je namelijk voor meerdere zaken te regelen. Je hebt het niet alleen nodig voor de aankoop van de woning, maar ook voor het aanvragen van elektriciteit of gas/water/licht. Als je een afspraak wil maken bij de ambassade in Amsterdam, kan er wel twee maanden wachttijd zijn. Het is daarom belangrijk om op tijd dit nummer te regelen, je kan het nummer maar al in het bezit hebben!

Tip: bekijk jouw opties om een NIE Nummer aan te vragen:

We raden je aan om ruim de tijd (minimaal 2 maanden) te nemen om je NIE nummer te verkrijgen. Voor het aanvragen heb je 3 opties:

  • Optie 1 – Spaanse Ambassade in Amsterdam
    Je kunt een afspraak maken bij de Spaanse ambassade in Amsterdam. Houd er rekening mee dat het vanwege lange wachttijden mogelijk is dat je pas na twee maanden een afspraak kunt maken.
  • Optie 2 Aanvragen in Spanje
    Een andere optie is om zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor. Houd er rekening mee dat er verschillende dagen en tijden zijn voor deze aanvraag.
  • Optie 3 Aanvraag via een advocaat
    Heb je geen tijd om zelf de aanvraag te doen? Dan kan je een advocaat in Spanje machtigen om de aanvraag in orde te maken. Je dient dan een volmacht te regelen bij een Nederlandse notaris. Daarna dien je dit document te voorzien van een apostille, verkregen bij de rechtbank.

Bij Spaanse Hypotheek kunnen we je helpen om het aanvragen van het NIE nummer zo soepel mogelijk te laten verlopen, of zelfs via ons (advocaat) te regelen.