Woning aankopen zonder advocaat

Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om een woning aan te kopen in Spanje zonder advocaat. Echter kan je dan wel in vervelende situaties terecht komen. Lees hier bijvoorbeeld de verhalen van Bart, Lotte & Robbert.

Bart heeft onlangs een woning aangekocht in Barcelona. Hij is een succesvol ondernemer dus had hierbij geen hypotheek nodig. De woning en de kosten koper zijn volledig uit eigen middelen gefinancierd. Een Nederlandse makelaar heeft hem geholpen met het aankopen van de woning. De communicatie verliep zo prettig, dat hij er zoveel vertrouwen in had dat hij de keuze heeft gemaakt geen advocaat in de arm te nemen. Na het passeren kan hij eindelijk aan de slag in Spanje! Hij heeft inmiddels gas/water/elektriciteit aangevraagd voor de woning, maar stuit dan op een verrassing. De woning blijkt geen Cedula (woonvergunning) te hebben! Hierdoor kan hij geen g/w/l aanvragen op de Spaanse woning.

Bart

Lotte is bezig in het aankoopproces van een Spaanse woning. Ze moet echter wel heel lang wachten voordat de Spaanse bank een akkoord geeft. Het is aardig vervelend, want de makelaar en de verkopende partij zitten behoorlijk te pushen om de woning te gaan laten passeren. Geirriteerd belt ze weer de bank op, de zoveelste keer, om te vragen of er al schot in de zaak is. De bankmedewerker geeft aan dat de woning illegaal blijkt te zijn. De woning staat niet legaal geregistreerd in het Spaanse kadaster. ‘En wat betekent dat?’ vraagt Lotte zich af. De bankmedewerker geeft aan dat banken geen illegale woning financieren. Daarnaast is het ook maar de vraag of je een illegale woning wilt aankopen? Als de gemeente morgen aangeeft dat er een snelweg op die plaats komt, hebben ze het recht om de woning binnen één dag af te breken. Lotte: ‘Had ik maar een advocaat.’

Lotte

Na enkele weken in het nieuwe huis in Javea ontvangt Robbert een brief op de mat. Het gaat over een hoge hypotheekschuld die op zijn naam staat. Robbert begrijpt er niks van, hij heeft de woning namelijk volledig uit eigen middelen aangekocht. Hij belt de bank en vraagt hier in duidelijkheid. De bank geeft aan dat de hypotheekschuld al enkele jaren op de woning rust, echter wordt er nooit op afgelost. Blijkbaar heeft Robbert een woning aangekocht mét schuld! De nieuwe eigenaar is dus ook eigenaar geworden van de oude schulden op de woning.

Robbert