Kennisbank

Het Spaanse Onderpand

Een Spaanse hypotheek wordt gebaseerd op de financiële situatie van de hypotheekaanvrager én het Spaanse onderpand. Besef jezelf goed dat een Spaanse woning aankopen een ander verhaal is dan een aankoop van een Nederlandse woning. Is de woning wel voorzien van de juiste vergunningen? Zijn de verkopers wel de rechtsgeldige eigenaren? Allerlei zaken die van cruciaal belang zijn bij het verkrijgen van de hypotheek. Lees in dit artikel zaken waar je op moet letten bij het aankopen van een Spaanse woning.

Vergunningen van een Spaanse woning

De Nota Simple geeft jou als koper inzicht in de legale registraties van deze woning. Om in aanmerking te komen voor een hypotheek dient het onroerend goed geregistreerd te staan in het Spaans eigendomsregister (Registro de la Propiedad). Daarnaast kan je controleren of de verkoper ook de daadwerkelijke eigenaar van de woning is. Benieuwd waar je nog meer op moet letten in een Nota Simple? Lees dan in de kennisbank het uitgebreide artikel over de Nota Simple.

Een ander belangrijk document voor het aankopen van een woning in Spanje is de Cedula de la habitabilidad, de woonvergunning. Deze vergunning wordt enkel afgegeven als de gemeente het heeft goedgekeurd en als bewoonbaar beschouwt. Zonder Cedula kan je absoluut geen hypotheek krijgen bij een Spaanse bank. Daarnaast kom je ook bij andere zaken in de problemen, zoals het aanvragen van aansluiting van water of elektriciteit. In de kennisbank lees je meer over deze Cedula de la Habitabilidad.

Het verschil tussen een Urban en Rustica woning

In de Nota Simple of een taxatierapport wordt verwezen naar wat voor soort woning het is. Er zijn twee verschillende soorten woningen: een Urban woning en een Rustica woning. Urban woningen zijn vaak gelegen in steden of aan het strand (populaire plaatsen). Rustica woningen zijn vaak afgelegen in rustige dorpjes. Indien de Spaanse bank beslag dient te leggen op het onderpand (wanneer de hypotheeknemer de maandquote niet betaald), dan is het voor de bank lastiger om een Rustica woning te verkopen dan een Urban woning (Urban is vaak populairder). Hier kregen veel Spaanse banken in de crisistijd mee te maken, waardoor tegenwoordig weinig banken een Rustica woning willen financieren. Een Rustica woning is namelijk een groter risico voor de bank. Het soort woning heeft dus ook invloed op de mogelijkheden van een financiering bij een Spaanse bank.

Ons advies

Zie je op tegen de taalbarriere om dit soort zaken te controleren? Ons advies is ten alle tijde om een advocaat in de arm te nemen bij het Spaanse aankoopproces. Lees in de kennisbank meer over een advocaat bij de aankoop van een Spaanse woning.

adminHet Spaanse Onderpand