Kennisbank

Hoe controleer ik mijn woning in Spanje op gebreken?

Je gaat een woning aankopen in Spanje. Dan is het belangrijk om de woning goed te controleren op de juiste vergunningen en registraties. Het komt in Spanje namelijk helaas te vaak voor dat er gebreken zijn aan de woning. Het is daarom van groot belang om deze (op tijd) te controleren. Laat jezelf hierin begeleiden door een advocaat, maar wees zelf ook op de hoogte waar je op moet letten.

Voorbeelden van gebreken bij aankoop Spaanse Woning

Situaties waar voorgaande kopers tegenaan liepen:

  1. Voor de koop heeft de (voorgaande) eigenaar nog een hypotheek afgesloten op de woning.
  2. Van de 100 vierkante meter staat maar 50 vierkante meter legaal geregistreerd.
  3. De verkopende partij is niet de rechtmatige eigenaar van de woning.

Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom bovenstaande problemen!

Aanpak controle van je (toekomstige) woning

Als eerste moet je de woning gaan controleren in de ‘Registro de la Propiedad’. In dit eigendomskadaster kan je veel informatie terugvinden die voor jou als huiskoper in Spanje belangrijk zijn. Zo weet jij bijvoorbeeld wie de rechtsmatige eigenaar en verkoper is van de woning en of er nog schulden op de woning aanwezig zijn. Met kennis van deze informatie voorkom jij problemen bij het aankopen van een Spaanse woning.

Hoe kom je dan aan dit soort informatie?

Hiervoor kan je een Nota Simple opvragen. Dit is een verkort uittreksel uit dit kadaster. Jouw makelaar of advocaat kan dit document opvragen. Het is verstandig om dit op tijd te doen. Het zou zonde zijn als je na het doen van een aanbetaling er pas achter komt dat de woning illegaal gebouwd is, toch? Wees er daarom altijd op tijd bij en vraag jouw Nota Simple altijd op tijd aan!

Wil je de stappen weten hoe je zelf een Nota Simple opvraagt? In onze E-learning “woning aankopen in Spanje” leggen we je stap voor stap uit hoe je dit zelf doet!

Bekijk de E-learning

Registro de la Propiedad vs. het Catastro

De bovengenoemde Registro de la Propiedad wordt vaak onterecht vergeleken met het Spaanse Catastro. Dit zijn twee verschillende kadasters.

De eigenaar van de woning moet ook in het “Catastro” de woning inschrijven, echter is dit met fiscale doeleinden. Als je eigenaar bent van een woning in Spanje moet je namelijk jaarlijks ‘Onroerend goed belasting’ betalen. In Spanje heet dit Impuesto de Bienes Inmuebles. Dit bedrag betaal je aan de gemeente waar de woning gelegen is.

Het bedrag wordt gebaseerd op de regionale kadastrale waarde van de woning die in het Catastro geregistreerd staat. Dit is niet de prijs die jij betaalt hebt voor de woning. De kadastrale waarde wordt op een andere manier berekend en is afhankelijk van bepaalde richtlijnen. Er wordt hierbij gekeken naar de ligging van de woning en de waarde van omliggende woningen. Afhankelijk van de gemeente, kan de belasting verschillen tussen 0,3% en 0,9%.

Let op:

Degene die op 1 januari eigenaar is van de woning, is belastingplichtige voor het gehele jaar.

Meer weten over het aankopen van een woning in Spanje?

In onze Elearnings leggen we je stap voor stap uit hoe je het aankoopproces doorloopt, waar je op moet letten / valkuilen en ontvang je vele tips om zelf een aankoop te kunnen voltooien!

Daarnaast ontvang je gratis toegang tot onze kennisbank, boordevol artikelen en informatie waar je altijd jezelf in kunt lezen.

EtienneHoe controleer ik mijn woning in Spanje op gebreken?