Kennisbank

NIE-nummer

Een NIE-nummer, Numeró Identificación de Extranjeros, is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer (BSN). Dit nummer heb je nodig bij meerdere officiële instanties. Denk hierbij ook aan het aankopen van een Spaanse woning of bij simpele zaken zoals elektriciteit of water voor de woning aanvragen. Het is dus van groot belang om dit nummer op tijd in het bezit te hebben.

Hoe vraag je een NIE-nummer aan?

Er zijn verschillende manieren om jouw NIE-nummer aan te vragen.

  • Optie 1 – Spaanse Ambassade in Amsterdam
    Je kunt een afspraak maken bij de Spaanse ambassade in Amsterdam. Hiervoor maak je online een afspraak. Houd er rekening mee dat het vanwege lange wachttijden mogelijk is dat je daadwerkelijke afspraak 2 tot 3 maanden kan duren.
  • Optie 2 Aanvragen in Spanje
    Een andere optie is om zelf naar Spanje te gaan om het NIE-nummer aan te vragen. Het aanvragen van een NIE-nummer kan bij een politiekantoor. De ervaring leert dat mensen hier wel veel obstakels ervaren, denk hierbij aan de taalbarrière of de beperkte momenten en locaties waar aanvragen van het nummer mogelijk is. Houd er rekening mee dat er dus verschillende dagen en tijden zijn voor deze aanvraag. Deze vind je terug bij de specifieke gemeente waar je de aanvraag wilt gaan doen.
  • Optie 3 Aanvraag via een advocaat
    Heb je geen tijd of kan som naar Spanje te gaan om zelf de aanvraag te doen? Dan kan je een advocaat in Spanje machtigen om de aanvraag in orde te maken. Je dient dan een volmacht te regelen bij een Nederlandse notaris. Daarna dien je dit document te voorzien van een apostille, verkregen bij de rechtbank. De advocaat kan dan in jouw naam het NIE-nummer in Spanje aanvragen. Dit brengt niet alleen veel gemak met zich mee maar de aanvraag zal op deze manier ook sneller verlopen.


Wie heeft een NIE Nummer nodig?

Voor het aankopen van de Spaanse woning heb je een NIE-nummer nodig. Elke mede eigenaar van de woning dient een persoonlijk NIE-nummer te kunnen overleggen.

Note: Voor het opstarten van een hypotheekaanvraag is in eerste instantie nog geen NIE-nummer nodig. Het is mogelijk om een goedkeuring te ontvangen van een bank onder voorbehoud van het aantonen van dit nummer. Op een later moment in het proces kan het NIE-nummer dan worden aangeleverd. Het nummer dient wel twee weken voor de overdracht van de woning en hypotheek aangeleverd te worden bij de Spaanse bank.

 

Vraag je een NIE nummer aan voor een hypotheek in Spanje?

Bekijk de video om te zien waar onafhankelijk advies jouw kan helpen:

Patrick & LoraNIE-nummer